NyitólapKedd, április 24, 2018
Írások, tanulmányok
Klubrádió/Mihancsik

Magunkról
Alapszabály
Közzététel
Jogi nyilatkozat
Impresszum, kapcsolat
Bejelentkezés
Felhasználó

Jelszó


Elfelejtett jelszó.
Közlemény
A jogállamiság nevében!


A jogállamiság elkötelezettjeként, a Magyar Köztársaság alkotmányára, törvényeire és uniós tagállamként az EU alapszerződésének országunk által is elfogadott rendelkezéseire figyelemmel, fontosnak tartjuk közzétenni álláspontunkat a szeptember 5-én megtartandó a Meleg Méltóság Menetéről.
Különös aktualitást ad megszólalásunknak az a körülmény, hogy a Magyar Köztársaság Parlamentjének egyik fideszes képviselője, mi több, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja sajtótájékoztató keretében kezdeményezte a rendőrségnél a rendezvény „betiltását”.

Rendkívül aggályosnak tartjuk, hogy éppen az emberi jogok védelmére létrehozott parlamenti bizottság egyik tagja kérdőjelezi meg a magyar alkotmányt, amely kimondja, hogy minden embernek veleszületett joga van az emberi méltósághoz. Kimondja azt is, hogy „ A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.”

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény (a 2003. évi CXXV. tv. 8.§) és az EU alapszerződése (12. és 13. cikkelye) egyaránt kimondják a megkülönböztetés tilalmát a szexuális irányultság alapján.
Ugyancsak az alkotmány garantálja a békés gyülekezés jogát és a gyülekezés szabadságát.

A „betiltást” kezdeményező képviselő a Magyar Köztársaság alaptörvényének minden idevágó rendelkezését semmibe vette. Holott éppen védenie kellett volna a rendezvényt.

Részben azért, mert a magyar társadalomban még nem tudatosult, hogy a szexuális irányultság szabad felvállalása minden embert egyenlően megillet, és a tervezett rendezvény erről szól, az állampolgári jogegyenlőségről.
Részben azért, mert szélsőjobboldali pártok és szervezetek már hónapokkal ezelőtt megállapodtak abban, hogy megtámadják a demonstrációt.
Az emberi jogi bizottságnak, a bizottság minden egyes tagjának, minden erejével, a nyilvánosság erejével is, ennek a törekvésnek – és nem a Meleg Méltóság Menetének – megakadályozásán kellene dolgoznia.

Budapest, 2009. szeptember 1.


Joggal a Jogállamiságért Egyesület

Copyright © 2006 Galamus
Jogi nyilatkozat