NyitólapKedd, április 24, 2018
Írások, tanulmányok
Klubrádió/Mihancsik

Magunkról
Alapszabály
Közzététel
Jogi nyilatkozat
Impresszum, kapcsolat
Bejelentkezés
Felhasználó

Jelszó


Elfelejtett jelszó.
Levél az ORTT elnökének
ORTT Elnökének, Majtényi László Úrnak
1088 Budapest, Reviczky u. 5.


Tisztelt Elnök Úr!

A közszolgálati Magyar Televízió 2009. szeptember 8-án este, műsorára tűzte a Szíven szúrt ország című filmet, ezzel megemlékezni óhajtva Marian Cozma haláláról.

A Joggal a Jogállamiság Egyesület nevében azért fordulok Önhöz, mert álláspontunk szerint nem szokványos panaszügyről van szó, hanem arról, hogy az Ön vezetése alatt álló testület vajon képes-e még betölteni azt a szerepet, amelyet a médiatörvény úgy fogalmaz meg a hogy: „az ORTT figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését.” /3. § (2), 31.§ (1) /, továbbá, hogy „ellátja a törvényben előírt felügyeleti és ellenőrzési feladatait /41.§ (1) b./, ill. rendszeresen ellenőrzi a műsorszolgáltatási szerződések megtartását (ugyanott az i. pont).

Szintén az 1996. évi I. tv. hangsúlyozza a 23.§ (1) bekezdésében, hogy „a közszolgálati műsorszolgáltató különösen köteles a nemzet, nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvető érdekeit tiszteletben tartani.”

Mindezek a törvényhelyek összhangban állnak az Alkotmány alapvető jogokat rögzítő rendelkezéseivel, amelyeket a XII. fejezetében részletez, amelyeket már csak terjedelmi okokból sem kívánok idézni, de amelyek többségét megsérti az említett „műalkotás” azzal, ahogy a rettenetes gyilkosság körülményeit prekoncepciókat sugallva tálalja.

Nincs arról szó, hogy a köztelevízió nem szembesülhetett a bemutató előtt azzal, hogy egy vitatható film levetítésére készül egy olyan emberre való visszaemlékezés ürügyén, aki egyébként vitán felül csak elismerést és tiszteletet érdemel, akinek a halála méltán váltott ki minden jóérzésű emberből megrendülést és a családjával együttérzést.

Számos kritika vetette fel, pl. azt, hogy eleve furcsa, hogy akkor készül film egy bűntényről, amikor az ügy még nyomozati szakaszban van. Azt, hogy nem eldönthető, mi volt az alkotó célja, mert nem csak dokumentált, hanem fikciókkal operál, hangulatkeltésre alkalmas módon általánosítgat:
„Maradt-e ebben az országban annyi emberi méltóság, becsület, hogy megvédje magát, megvédje a barátait azoktól, akik sem erkölcsöt, sem törvényt nem ismernek" – ezzel indít a film, amelynek a címe is „Szíven szúrt ország” már valami szembenállást sugall valakik és az ország között.
A gyakori emlegetése a filmben annak a körülménynek, hogy az elfogott és eljárás alá vont elkövetők romák, a fenti felütéssel más kontextusba kerülnek, mindez egy olyan közhangulatban és történések közepette zajlik ma Magyarországon, amelyeket a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok, a roma anyákat számításból születendő gyermekeiknek egészségi károsodás okozásáról szóló vádak is jellemeznek, és ahol e kisebbség tagjaival a bűnözést genetikai alapon hajlamosak összefüggésbe hozni.

A HVG online szeptember 8-án frappánsan összefoglalta, miért aggályos, hogy egy ilyen szubjektív un. fikciós dokumentumfilmmel emlékezik az MTV, majd feltette a kérdést az MTV-nek, hogy miért döntött így? A sajtóiroda lakonikus válasz a következő volt:
„Szeptember 8-án, Marian Cozma születésnapján az MTV Híradója megemlékezik a sportolóról, ezt követően, a késő esti órákban mutatja be a Szíven szúrt ország című mozifilmet, amelyet a május 7-ei premiert követően országszerte 29 mozi tűzött műsorára. A film a konkrét esetről és az arra adott reakciókról különféle csoportok képviselőinek megkérdezésével, nézetek ütköztetésével kezdeményez párbeszédet, amelynek a nézők is részesei lehetnek együttesen a nyomozás eredményéről rendelkezésre álló információk, a tragédia óta eltelt időszak számtalan nyilatkozata, vagy akár a filmben megjelenő vélemények ismeretében."

A reakció azt tükrözi, hogy az MTV vezetésének álláspontja szerint a film szemlélete rendben van. Tárgyilagos és megüti azt a mértéket, amely a közszolgálatiság követelményének megfelel.

Mi ezt vitatjuk.

Kérjük, hogy az ORTT éljen fent hivatkozott jogosultságaival és folytasson le vizsgálatot az ügyben, állapítsa meg, hogy megsértette-e a köztelevízió az Alkotmány rendelkezéseit ill. a Médiatörvény 3.§ (2) bekezdését? Megfelelt-e eljárása a közszolgálatiság követelményeinek? Kérjük, hogy a vizsgálat eredményéről Egyesületünket is szíveskedjenek tájékoztatni.

Budapest, 2009. szeptember 15.

Üdvözlettel:

A Joggal a Jogállamiságért Egyesület

Dr. Lánczos Veronika
(elnök)


_____________________________________________________


A válaszlevél:

1966/2009 (X. 7.) sz. ORTT határozatLánczos Veronika, a Joggal a Jogállamiságért Egyesület elnökének panasza a Magyar Televízió Zrt. m1 csatornája által 2009. szeptember 8-án 22 óra 50 perctől sugárzott Szíven szúrt ország című műsorszámmal kapcsolatban.

A Testület hatósági ellenőrzést rendel el a Magyar Televízió Zrt. m1 csatornája által 2009. szeptember 8-án 22 óra 50 perctől sugárzott Szíven szúrt ország című műsorszámmal kapcsolatban.


www.ortt.hu/hatarozatok.php?menu_id=38&h_id=12120

Copyright © 2006 Galamus
Jogi nyilatkozat