NyitólapKedd, április 24, 2018
Írások, tanulmányok
Klubrádió/Mihancsik

Magunkról
Alapszabály
Közzététel
Jogi nyilatkozat
Impresszum, kapcsolat
Bejelentkezés
Felhasználó

Jelszó


Elfelejtett jelszó.
Az értelmes vita lehetőségéért

Az értelmes vita lehetőségéért!*
(Nyílt levél az Országos Választási Bizottságnak)

A Joggal a Jogállamiságért Egyesület aggódva figyeli, miként válnak a jogállami intézmények napi politikai támadások céltáblájává. Az ügyészség és a rendőrség után most az Országos Választási Bizottság került a vádlottak padjára, miután a legnagyobb ellenzéki párt által kezdeményezett, népszavazásra ajánlott kérdések közül néhánynak a hitelesítését következetesen megtagadta.

Az Országos Választási Bizottság világos érvekkel támasztotta alá a határozatait, jogszabályokra és alkotmánybírósági döntésekre hivatkozott. Emellett felhívta a figyelmet a népszavazások kötőerejével kapcsolatos alkotmányos problémára, miszerint jelenleg hiányzik a törvényi rendezése annak, hogy egy eredményes ügydöntő népszavazással hozott döntés meddig kötelezi az Országgyűlést. A szabályozás hiánya miatt az OVB még a múlt év novemberében az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve, hogy állapítsa meg a törvényhozói mulasztást és ennek alkotmányellenes következményeit.

A demokrácia intézményeit érintő fontos kérdésekről van szó, ennek ellenére a diskurzus hetek óta kizárólag politikai síkon folyik, és sajtóbeli tálalása is jórészt a politikai minősítgetések ismertetésében merül ki. Az OVB jogszerű és szakszerű működésének érvek nélküli kétségbevonása rombolja a jogállamiságba vetett bizalmat, veszélyezteti az alkotmányos demokrácia működését!

Az OVB határozatai nyilvánosak. A határozatokkal szemben benyújtott kifogásokat azonban nem ismerjük! Nem tudjuk, miféle jogi érvelés igazolja, hogy az OVB, amelynek pártatlanságát eddig nem vonták kétségbe, most úgymond „politikai megrendelést” teljesít.
Ma a pártpolitikai célokból megfogalmazott és egyre durvább inszinuációról szóló tudósítások uralják a médiát. Ahhoz, hogy az OVB működésével kapcsolatos szakmai álláspontok értelmes jogi érvek formájában megvitathatók legyenek, szükséges, hogy ne csupán az OVB és az Alkotmánybíróság döntései, hanem a benyújtott kifogások is nyilvánosságra kerüljenek, továbbá hogy megismerhetővé váljon az OVB indítványa is, amelyben az Alkotmánybíróságot a kötőerővel kapcsolatos mulasztás megállapítására kéri.

A közügyek politikai, pártpolitikai vitatása fontos és elkerülhetetlen. Egyesületünk meggyőződése szerint legalább ennyire közérdek, hogy a Magyar Köztársaság intézményeiről szóló nyilvános diskurzusban a tartalmi kérdések kerüljenek a közbeszéd középpontjába! A viták szóljanak a lényegről, a szakmai érvekről, így például a kötőerő maghatározásának hiányáról, a népszavazási kérdések és a költségvetés viszonyáról, a népszavazás értelméről, és nem utolsósorban a parlamenti demokrácia és a közvetlen demokrácia viszonyának elméleti és jogi tisztázásáról.

Felkérjük ezért az Országos Választási Bizottságot, hogy tegye közzé a népszavazási határozatai ellen benyújtott kifogásokat, illetve azt az indítványt, amelyet ő nyújtott be az Alkotmánybírósághoz!

Budapest, 2007. április 16.

Joggal a Jogállamiságért Egyesület
(www.ajaj.hu)

* Amikor a nyílt levelet megfogalmaztuk, még nem ismertük a legnagyobb ellenzéki pártnak a választójogi törvény módosítására irányuló kezdeményezését, amellyel a Fidesz azt sugallja, hogy az OVB nem jogszerűen tevékenykedik. Ez a körülmény kérésünket még inkább aktuálissá teszi.

Copyright © 2006 Galamus
Jogi nyilatkozat