NyitólapKedd, április 24, 2018
Írások, tanulmányok
Klubrádió/Mihancsik

Magunkról
Alapszabály
Közzététel
Jogi nyilatkozat
Impresszum, kapcsolat
Bejelentkezés
Felhasználó

Jelszó


Elfelejtett jelszó.
Spanyolország-bíróság-jog

Spanyolországban súlyosan elmarasztaltak egy bírót, mert rács mögött felejtett egy ártatlant.


Madrid, 2008. április 10., csütörtök (MTI/AP) - Több mint százezer euró pénzbüntetésre köteleztek, és egy évre felfüggesztettek hivatalából egy bírónőt jogi műhiba miatt Spanyolországban.

Az andalúziai felsőbíróság szerdai határozatában megállapította, hogy a bírónő, Adelina Entrena súlyosan gondatlanul járt el egy zsebtolvaj, bizonyos José Campoy ügyében.

A férfit 2005 decemberében állították bíróság elé. Az ügyben eljáró bírónő néhány nap múlva felmentő ítéletet hozott, de elmulasztotta értesíteni a börtönhatóságokat, így a férfival szemben nem szüntették meg az előzetes letartóztatást. 15 hónapba telt, míg egy hivatalnok észrevette a hibát. Noha Campoyt levélben értesítették a döntésről, a hosszú ideje kábítószer-függőségben szenvedő férfinak gondot okozott az értesítés elolvasása és értelmezése - közölte a bírónőt elmarasztaló bíróság.

Entrena azt hozta föl mentségéül, hogy munkahelyén, a Granada tartománybeli Motril település bíróságán komoly ügyhátralék halmozódott föl, emellett nem áll rendelkezésre elegendő számú munkatárs.

Spanyolországban heves vita tárgya az igazságszolgáltatási rendszer állapota. Sokak szerint a bíróságok túlterheltek, ebből fakadóan sokszor felületesek, ugyanakkor alulfinanszírozottak. José Luís Rodríguez Zapatero kormányfő, aki a héten rugaszkodik neki második négyéves mandátumának, az elsők között végrehajtandó feladatok között említette az igazságszolgáltatás reformját.


Forrás: MTI 2008. április 10., csütörtök 16:03

Copyright © 2006 Galamus
Jogi nyilatkozat