NyitólapKedd, április 24, 2018
Írások, tanulmányok
Klubrádió/Mihancsik

Magunkról
Alapszabály
Közzététel
Jogi nyilatkozat
Impresszum, kapcsolat
Bejelentkezés
Felhasználó

Jelszó


Elfelejtett jelszó.
Cserni János dr. indítványa az Alkotmánybírósághoz

Cserni János, Egyesületünk tagja, 2007. január 14-én indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg a bírák jogállásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét, amelyek a bírákat eltiltják attól, hogy döntéseikről nyilatkozzanak vagy véleményt nyilvánítsanak a bírói gyakorlatról.

Az indítványt most a honlapunkon is közzé tesszük, mert módot szeretnénk adni mindazok számára – ideértve a bírákat is -, akiknek a témában véleményük van, hogy ezt kifejthessék, és e-mailben az Egyesületnek megküldve, (akár anonim módon) megjelentetését lehetővé tegyék.

Másrészt általában nagyon fontosnak tartjuk, hogy az AB elé kerülő, össztársadalmi jelentőségű beadványok nyilvánosságot kapjanak, az állampolgárok tartalmukat részleteiben is megismerhessék.
Honlapunkon ezért lehetőséget kívánunk teremteni arra is, hogy az e körbe sorolható beadványokat - amennyiben a lehetőséggel az indítványozók élni kívánnak - szintén közzé tegyük, ugyancsak módot adva a csatlakozó véleményeknek is.

Meggyőződésünk, hogy az AB tevékenységének nyitottabbá válása a jogállamiság érdekét szolgálná. Az általunk biztosított lehetőség elősegítheti egy-egy beadvány sorsának nyomon követését.(Mikor, milyen döntés születik, milyen kérdések tisztázását vállalta fel az AB?)

(az índítvány teljes szövegének alján található e-mail címen várjuk az olvasói hozzászólásokat)

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Elnökének

Az alábbi nyílt levelet október 5-én elküldtük a köztársasági elnöknek. Az aláírásokat addig gyűjtjük, amíg Sólyom László első beszédének megállapítását - "...a társadalmi egyetértés és együttműködés minimális szintjére különösen szükség van az ország gazdasági helyzete miatt..." - nem követi nyilvános és egyértelmű felszólítás, hogy a Fidesz és Orbán Viktor hagyjon fel az utcai megmozdulások szervezésével, a demokratikus rend kereteinek állandó feszegetésével (amihez ma már a büntetőjoggal való visszaélés is társul).

Felszólítás hiányában 16-án, hétfőn, egy héttel az október 23-ai megemlékezések előtt, a nyílt levelet újból továbbítjuk a köztársasági elnöknek, immár az aláírásokkal együtt.

2006. október 4.A levelet október 16-án este elküldtük Sólyom László köztársasági elnöknek, az addig beérkezett 740 támogató aláírással együtt, a következő levél kíséretében. Minthogy azonban sok olyan levelet kapunk, amelyben a csatlakozók azt javasolják, folytassuk az aláírásgyűjtést mindaddig, amíg a helyzet meg nem változik, október 16-a után is nyitva marad honlapunkon a csatlakozási lehetőség. A támogatók névsorát, immár az az újakkal kiegészítve, október 22-én, vasárnap küldjük el ismét a köztársasági elnöknek. Akkor is, ha közben - reményeink szerint levelünk szellemében - megszólal.

2006. október 17.Október 9-én, hétfőn reggel 6:35-kor Lánczos Veronika és Fleck Zoltán
az MTV1 Nap-kelte c. műsorában a nyílt levélről beszéltek,

ennek felvétele a NapTV honlapján megtekinthető.Október 18-án, szerdán 21 órakor az ATV Friderikusz Most c. műsorában ugyancsak a kezdeményezésünkről volt szó. A műsor felvétele megtekinthető az ATV honlapján.Lánczos Veronika az ECHO TV reggeli műsorában 2006. október 19-én
(a beszélgetés szerkeszett változata).Tisztelt Elnök Úr!

Ön a Magyar Köztársaság elnökeként az önkormányzati választások estéjén, még az eredmények ismerete előtt beszédet intézett hozzánk, magyar állampolgárokhoz, amelyben értékelte Magyarország jelenlegi politikai helyzetét, és morális fenntartásait fogalmazta meg a magyar miniszterelnökkel szemben.

Noha erre közjogi kötelezettsége nincs, érzékeltette, hogy a parlamenti többségnek kell megoldania a helyzetet, akár a miniszterelnök visszahívásával is.

A miniszterelnök – akinek erre közjogi kötelezettsége szintén nincs – a parlamentarizmus demokratikus szabályainak megfelelően bizalmi szavazást kért önmaga ellen. Az országgyűlés elnöke ennek érdekében összehívta az országgyűlés rendkívüli ülését.

Ezzel párhuzamosan, Önre hivatkozva, a legnagyobb ellenzéki párt ultimátumot intézett a koalíciós képviselőkhöz: felszólította őket, hogy 72 órán belül menesszék a miniszterelnököt, ellenkező esetben – alkotmányos alapjogokra hivatkozva – az utcára szólítja az embereket.

Elnök Úr! Kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmét olyan összefüggésekre, amelyek eddig, láthatóan, elkerülték a figyelmét...


[a teljes levél]
[az október 16-i kísérőlevél]
[az október 16-ig csatlakozott 740 támogató névsora]
[az október 16 után csatlakozók]

oldal 2 (max) 2 < 1 2
Copyright © 2006 Galamus
Jogi nyilatkozat